Преди дни младата иранка Махса Амини почина след като бе задържана от нравствената

...
Преди дни младата иранка Махса Амини почина след като бе задържана от нравствената
Коментари Харесай

Смърт на 22-годишна жена от Иран разтърси целия свят

Преди дни младата иранка Махса Амини почина след като бе задържана от нравствената полиция заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Случаят раздруса Иран. Дори и президентът лично е изказал съболезнования на родителите на умрялото момиче.

" Вашата щерка беше и моя щерка ", им е споделил той по телефона малко преди да отпътува вчера за Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Ебрахим Раиси им е заречен цялостно следствие на случая, съобщи държавната осведомителна организация ИРНА, представена от " Дойче Веле ".

Смъртта на Амини породи вълна от отвращение и тъга в цялата страна. Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често използваните в момента в Туитър и Инстаграм. Предполагаемата насилствена гибел на момичето отекна в целия свят и е повече от несъмнено, че в границите на визитата си в Ню Йорк иранският президент ще се сблъска със случая " Амини ". Иранското държавно управление също не е дало приемливо пояснение на случилото се.

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан. В началото на предходната седмица тя отпътувала дружно с брат си за Техеран, с цел да прегледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е арестувана от нравствената полиция за погрешно носене на наложителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, откакто дамата ненадейно изгубила схващане, настояват от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се популяризира мълниеносно в мрежата, защото визира един сензитивен нерв на иранското общество: страданията от ежедневните унижения, на които са подлагани дамите, майките и дъщерите в Иран, задължавани да носят хиджаб. След Ислямската гражданска война през 1979 година жените трябва да съблюдават строги правила за това по какъв начин да покриват главите и другите елементи от тялото си. Милиони дами в Иран се опълчват на това и доста от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него напълно косите си. По този метод те рискуват да попаднат в полезрението точно на нравствената полиция и да бъдат задържани.

По мотив на настоящия случай с 22-годишната жена, интернет още веднъж е наводнен от видеа, показващи по какъв начин дами са пребивани при задържането им от нравствената полиция. Включително има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на арестуваните, откакто са влачени за косите до полицейската кола.

Махса Амини беше публично оповестена за мъртва в петък - три дни след постъпването ѝ в болница. Полицията твърди, че тя е получила сърдечен удар. Държавната телевизия излъчи даже малко видео, показващо по какъв начин младата жена внезапно се свлича на земята, до момента в който беседва с служителите на реда. В събота от болничното заведение разгласиха известие в Инстаграм, съгласно което Махса е била откарана в болничното заведение в положение на мозъчна гибел. По-късно този пост беше заличен.

Според държавните медии правораздаването е почнало следствие на случая за определяне на точната причина за гибелта на дамата. Много иранци обаче се питат по какъв начин тъкмо се води това следствие. Тялото на умрялата още в петък вечерта беше върнато в родния ѝ град Сакез, без да е правена аутопсия, а на другия ден тя беше заровена. Същия ден от провинция Кюрдистан потеглиха митинги, които се разрастват в цялата страна.

Междувременно зачестяват известията за съществени разстройства в мобилния интернет, което затруднява шерването на фотоси и видеа в обществените мрежи. На погребението в събота хиляди излязоха да стачкуват пред офиса на локалния губернатор. По данни на организация Fars се е стигнало и до стълкновения със силите на реда, а полицията е употребила сълзотворен газ против протестиращите.

В Санандадж, столицата на ирански Кюрдистан, в неделя също имаше конфликти сред стачкуващи и полиция. Силите на реда са стреляли предупредително във въздуха, само че има и ранени протестиращи. Междувременно от взаимност с умрялата жена редица търговци от провинция Кюрдистан оповестиха, че в понеделник няма да отворят магазините си. Жените пък показват по различен метод своята взаимност: известни персони започнаха да режат косите си и да документират това със фотоси и видеа, които качват в интернет. Други пък демонстративно изгарят забрадките си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР